skip to Main Content

Päivi Herranen palkittiin 2. sijalla Vuoden liikuntalääketieteellinen tutkimus 2021 -kilpailussa

Gerecin väitöskirjatutkija Päivi Herranen palkittiin 2. sijalla Vuoden liikuntalääketieteellinen tutkimus 2021 -kilpailussa. Tutkimuksessa kehitettiin ja validoitiin puristusvoiman polygeeninen riskisumma ja osoitettiin, että se ennustaa ikääntyvien naisten lihasvoimaa ja toimintakykyä. Päivi Herranen työskentelee apurahatutkijana Elina Sillanpään tutkimusryhmässä Jyväskylän yliopistossa. Väitöskirjatyön aloittamisen on mahdollistanut Juho Vainion säätiö.
Paljon onnea Päiville ja ohjaajalle hienosta menestyksestä!

 

Kuvaus tutkimuksesta

Käden puristusvoima on luotettava yleisen lihasvoiman, fysiologisen ikääntymisen sekä terveydentilan ja toimintakyvyn indikaattori. Polygeeniset riskisummat (polygenic risk score, PRS) ovat yksilöllisiä riskilukuja, jotka kuvaavat yksilön geneettistä alttiutta ominaisuuteen tai tautiin. Tässä tutkimuksessa johdettiin geneettinen riskiarvo puristusvoimalle Pan-UK Biobankin genominlaajuisista assosiaatioanalyyseistä ja tutkittiin ensimmäistä kertaa, selittääkö suurempi puristusvoiman riskisumma suomalaisten ikääntyvien naiskaksosten parempaa mitattua lihasvoimaa, fyysistä toimintakykyä ja vaikeuksia päivittäisissä toiminnoissa.

Tutkimuksessa todettiin geneettisen riskiarvon ennustavan puristusvoimaa ja alaraajojen lihasvoimaa sekä lihasvoimaa edellyttäviä toimintakyvyn suoritteita, kuten kävelynopeutta, tuolista ylös nousua ja raskaista kotitöistä suoriutumista. Polygeenisten riskisummien avulla voidaan tutkia mekanismeja, jotka vaikuttavat lihasvoiman heikkenemiseen ikääntyessä. Niiden avulla voidaan myös selvittää, mikä merkitys lihasvoimalla on sairastumisriskiin ja sairauksista toipumiseen. Tämä tulee mahdollisesti edistämään entistä yksilöllisempien menetelmien kehittämistä ja käyttöönottoa sairauksien riskiarvioinnissa, hoidossa ja kuntoutuksessa.

Lisätietoja:

Päivi Herranen, paivi.m.herranen@jyu.fi

Back To Top
×Close search
Search