Vaihdevuosien ajankohtaa voidaan ennustaa matemaattisten mallien avulla
Menopaussin ajankohdan tiedetään olevan hyvin yksilöllinen, ja sen on havaittu olevan yhteydessä naisten terveyteen vaihdevuosien jälkeen. Tuoreessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa todettiin sukupuolihormonitasojen, epäsäännöllisten kuukautisten, vaihdevuosioireiden ja elämäntapatekijöiden ennustavan luonnollisen menopaussin ajankohtaa. Tutkijat tekivät kaksi ennustemallia, joiden avulla voidaan arvioida tulevan menopaussin ajankohtaa.
Luonnollinen menopaussi tarkoittaa ajankohtaa naisen elämässä, jolloin kuukautiset loppuvat munasarjojen toiminnan luonnollisen heikkenemisen seurauksena. Länsimaissa se tapahtuu keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta ajankohta on hyvin yksilöllinen ja vaihtelee 40:n ja 60:n ikävuoden välillä. Myös menopaussia edeltävä siirtymävaihe, jolloin kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi ja vaihdevuosioireiden kokeminen yleistyy, on pituudeltaan yksilöllinen.
Tutkimuksessa havaittiin, että korkeammat sukupuolihormonitasot (estradioli ja FSH), epäsäännölliset kuukautiset ja vaihdevuosioireiden kokeminen ennustavat lähestyvää menopaussia. Lisäksi elämäntapamuuttujien, kuten fyysisen aktiivisuuden, alkoholinkäytön ja tupakoinnin, lisääminen malliin paransi tehtyjen mallien ennustemallien tarkkuutta, vaikka nämä kaikki eivät tässä tutkimuksessa olleetkaan tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä menopaussin ajankohtaan.
Menopaussi ei vaikuta ainoastaan naisen mahdollisuuksiin tulla raskaaksi, vaan sen ajankohta on yhteydessä myös muun muassa sydän- ja verisuonitautien, monien syöpien ja osteoporoosin riskiin.
– Vaikka tulevan menopaussin ajankohdan määrittäminen tarkasti on vaikeaa, likimääräinenkin arvio siitä voi olla erittäin hyödyllinen. Menopaussin ennakointia tarvitaan terveyteen, perhesuunnitteluun ja vaihdevuosioireiden hoitoon liittyvissä kysymyksissä, kertoo väitöskirjatutkija Matti Hyvärinen Gerontologian tutkimuskeskuksesta Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.
Tutkimuksessa muodostettujen ennustemallien avulla menopaussin ajankohta pystyttiin ennustamaan keskimäärin noin puolen vuoden tarkkuudella tutkimukseen osallistuneille keski-ikäisille naisille.
– Kehitettyjä ennustemalleja voidaan tulevaisuudessa soveltaa esimerkiksi vaihdevuosilaskurin muodostamiseen, jonka avulla myös nuoremmat naiset voisivat arvioida tulevan menopaussin ajankohtaa, Hyvärinen sanoo.
Tutkimus toteutettiin Gerontologian tutkimuskeskuksessa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa osana laajempaa Estrogeeni, vaihdevuodet ja toimintakyky (ERMA) -tutkimusta, jota johtaa akatemiatutkija Eija Laakkonen. ERMA-tutkimuksen osallistujat olivat 47–55-vuotiaita Jyväskylän seudulla asuvia naisia. Vaihdevuosien siirtymävaiheessa olleet naiset kutsuttiin seurantatutkimukseen, jossa he kävivät mittauksissa 3–6 kuukauden välein, kunnes heidän todettiin ohittaneen vaihdevuodet. Tutkimusprojektia ovat rahoittaneet Suomen Akatemia, Euroopan komissio ja Juho Vainion säätiö
Alkuperäinen tutkimusartikkeli:
Hyvärinen, M., Karvanen, J., Aukee, P., Tammelin T. H., Sipilä, S., Kujala, U. M., Kovanen, V., Rantalainen, T. & Laakkonen, E. K. Predicting the Age at Natural Menopause in Middle-Aged Women. Menopause, April 12, 2021.
Lisätietoja:
- Väitöskirjatutkija Matti Hyvärinen, matti.v.hyvarinen@jyu.fi, 050 5358691
- Akatemiatutkija Eija Laakkonen, eija.k.laakkonen@jyu.fi, 040 8053588